Tarifa “nocturna” fins a migdia

Primer, la tarifa nocturna no és nocturna. No només. A l’estiu va de les 23:00 fins les 13:00 hores i a l’hivern de les 22:00 fins les 12:00 hores. Parlem doncs de tarifa punta (dia) i tarifa vall (nit i matí) i el nom oficial és Tarifa amb Diferenciació Horària. Així que no cal emprenyar els veïns posant rentades a mitja nit. Jo les poso al matí.

Segon, la tarifa vall és a meitat de preu de la tarifa punta. Però atenció! La tarifa punta és un 15% més cara que la tarifa normal. Però en calers quan és això? Us passo les tarifes de casa nostra (Som Energia) a data d’avui:

  • Tarifa 2.0A: 0,129 (24h/dia)
  • Tarifa 2.0DHA – punta: 0,149 (10h/dia)
  • Tarifa 2.0DHA – vall: 0,073 (14h/dia)

Hem de tenir clar que hi ha alguns consums elèctrics que no es poden derivar a la tarifa vall com la nevera (10% del consum energètic de la llar), o la majoria de l’aire condicionat i bona part de la calefacció (si és elèctrica o amb bomba de calor) que suposen un 40% del consum energètic de la llar. Si la calefacció no és elèctrica i no usem aire condicionat serà més fàcil que ens surti a compte.

Per cert. Vaig viure en un pis amb acumuladors de calor elèctrics i «calor azul». Un frau en tota regla. Ho podem discutir amb qui calgui i puc estar equivocat, però no només no gastava menys energia sinó que no era còmode ni pràctic i en absolut més econòmic que altres sistemes elèctrics (ja no ho comparem amb gas o biomassa).

També hem de ser conscients de que la resta de consums importants s’han de reprogramar a la tarifa vall, sobretot rentadora (sense molestar els veïns), assecadora i rentaplats (5%+5%+5% del consum energètic de la llar). Si l’aigua calenta sanitària l’obtenim amb electricitat (20% del total de casa) és imprescindible que tingui un temporitzador per escalfar l’aigua NOMÉS durant la tarifa vall.temporitzador

Si no es pot derivar un 30% del consum elèctric a la tarifa vall no val la pena ni plantejar-se el canvi. Però la tarifa vall només ocupa un 41% del dia així que és fàcil, amb un mínim de consciència, derivar fins a un 60% del consum a la tarifa vall cosa que suposa un estalvi del 20%. Més informació a:
http://ca.support.somenergia.coop/article/270-com-puc-saber-si-em-surt-a-compte-tenir-discriminacio-horaria
http://www.consumer.es/web/es/economia_domestica/servicios-y-hogar/2013/02/13/215668.php

Però això quan suposa? A casa gastem uns 4.500kW/h anuals. La despesa amb la tarifa 2.0A seria (comptant impostos) de 1.150€ anuals. Amb un repartiment de 40%-60% en una tarifa 2.0DHA el cost em suposa 957€ anuals. Estalviem 193€ l’any, un 17% respecte la tarifa «normal».

Finalment una evidència. Contractar una tarifa amb diferenciació horària no estalvia energia. Si s’aprofita bé estalvia diners. Fins i tot podríem pensar que és més ecològica ja que en horari vall acostumen a parar les centrals de gas o de carbó quan baixa la demanda. Però vaja, una cosa és estalviar diners i l’altre estalviar energia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *