Plaques solars… que funcionen!

Quan vam anar a viure al nostre pis actual em va fer molta il·lusió que tenia una instal·lació de plaques solars tèrmiques per generar aigua calenta sanitària.

Segons les dades de l’IDAE per a un habitatge mitjà al clima mediterrani, un 20% de l’energia que consumim a casa la dediquem a escalfar l’aigua calenta sanitària. Com que a casa ho tenim tot elèctric és fàcil de fer números: 900kW/any a 0’20€/kW son… 180 Euros l’any per escalfar l’aigua de la dutxa. Ras i curt. No és tant oi? Total 15 euros al mes. Be, us recomano que feu els números a casa vostra tenint en compte el que us costa a vosaltres l’energia i els consums. A més, ja us dic que a casa com a molt ens surt per 15 euros l’any.

COM? Però no acabes de dir que…

Us he enganyat una mica. No és veritat que a casa «ho tenim tot elèctric». En realitat l’acumulador d’aigua calenta s’escalfa directament amb el calor del sol que recullen les plaques solars tèrmiques de la comunitat. Cinc veritats sobre això:

Imatge de hortafluids.com

  • La instal·lació és d’allò més simple. Massa simple, diria jo. Però funciona.
  • Les plaques estan mal orientades. Això fa que a l’estiu ens sobri energia mentre que durant uns dos mesos, a l’hivern, necessitem fer funcionar les resistències de suport de l’acumulador (per això els 15€/any aprox. de despesa elèctrica).
  • De fet, la instal·lació no funcionava. El promotor ens va enganyar. Diria més, estic segur que més de la meitat de les comunitats que tenen plaques solars tèrmiques no saben que no funcionen.

Quan dic que l’escalfor dels sol és gratis, aquí soc jo qui no diu tota la veritat. Cal sumar el cost del manteniment i l’electricitat que va a càrrec de la comunitat. El mon del manteniment de les plaques solars està ple de pirates i d’intrusos. Fins que no vam trobar un instal·lador seriós que ens fa el manteniment per uns 250€/any (amb contracte de la comunitat i IVA inclòs) ens van intentar seguir enganyant diverses vegades. Però vaja, aquesta despesa a repartir entre nou veïns segueix sent un bon negoci.

A més, tenir l’aigua calenta sanitària (quasi) gratis m’ha permès fer uns trucs que, si bé no son de màgia, si ofereixen estalvis fantàstics. M’explico.

temporitzadorTarifa «nocturna»

En un altre post parlaré amb detall de la tarifa de discriminació horària, coneguda com la «tarifa nocturna». Pel que aquí ens interessa, dir-vos que tinc connectada la resistència de l’acumulador d’aigua calenta (de 150 litres) a un temporitzador. Per que? Durant el dia, l’aigua del termo s’escalfa amb les plaques solars. En gasto la que necessito i sempre que fa sol la tinc calenta. Però per evitar sorpreses a la dutxa matinal, una hora abans de llevar-me el temporitzador connecta una estona la resistència de l’acumulador. Si l’aigua encara està calenta del dia abans (com passa durant quasi tot l’any i els dies assolellats d’hivern) la resistència no s’arriba ni a connectar. Si l’aigua no està prou calenta, la resistència escalfa els primers 50 litres fins a uns 40ºC.

On és el truc? Que aquesta electricitat és a meitat de preu. Si donem per bo el consens general que les plaques solars cobreixen el 80% de les necessitats energètiques de l’ACS, jo necessito 180kW/any. Però com que l’electricitat en tarifa vall és a meitat de preu la broma em queda a uns 15€/any.

comptador endollable
I com ho se tot això? Doncs perquè vaig intercalar un comptador entre l’endoll de l’acumulador i la presa de corrent. Durant més d’un any vaig estar monitoritzant el consum. Trobareu aquest trastet a qualsevol ferreteria amb cara i ulls.

Rentadora i rentaplats bitèrmics

També haurem de dedicar un capítol especial al electrodomèstics bitèrmics. De moment, només vull recordar que segons l’estudi esmentat abans de l’IDAE la rentadora i el rentaplats consumeixen un 5% de l’energia total de la casa cadascun. A més, sabem (perquè ho indiquen els fabricants) que un 80% del consum mitjà de la rentadora i més del 90% del del rentaplats es dedica a escalfar l’aigua dels processos.

I que? Fàcil no? Jo tinc l’aigua calenta (quasi) gratis! Només cal que aquests electrodomèstics l’agafin directament calenta de l’acumulador.

 

Així doncs, puc dir que les plaques solars m’estalvien uns 165€/any d’escalfar l’aigua calenta sanitària i una bona part del consum de rentadora i rentaplats que ells solets gastarien uns 450kW/any (fins a 90€/any).

Sincerament, si la vostra comunitat té plaques solars tèrmiques, comproveu que funcionen i busqueu un professional que us faci el manteniment sense enganyar-vos. I si teniu una casa unifamiliar, no perdeu més el temps i els diners, poseu-vos plaques solars tèrmiques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *