Perdoni, tenen rentadores bitèrmiques? “Locualo?”

– Perdoni, tenen rentadores bitèrmiques?
– Què? Això que és?

Aquesta va ser la resposta del venedor de dos botigues d’electrodomèstics grans i d’uns grans magatzems del centre de Barcelona que comencen per Corte i acaben per Inglés.

Per sort Internet permet que els fabricants que les produeixen les puguin publicitar i que els comercials més espavilats me la portessin a casa en 24 hores i pel preu d’una rentadora tradicional. Visca Internet!

Però què és una rentadora bitèrmica. No és res de l’altre mon. És una rentadora com la vostra però que si li programes una rentada a 40ºC agafa aigua calenta (i freda si cal) de forma que no li cal connectar la resistència per escalfar-la. En tot cas només per mantenir-la calenta, i només per al rentat, no l’esclarit.

Que dius, i a mi que m’importa com punyetes escalfa l’aigua la rentadora? Doncs a tu potser no, però a mi si, i cada vegada a més gent. El tema és com és més econòmic i ecològic escalfar l’aigua, amb electricitat a la mateixa rentadora o amb el sistema que tingueu a casa d’aigua calenta sanitària? Si escalfeu l’aigua amb electricitat en un termo elèctric, doncs tant se val (de fet millor fer-ho a la mateixa rentadora i evitar pèrdues pel camí). Però i si teniu plaques solars tèrmiques? En aquest cas esteu llençant els diners. Però quants?

Acceptem que un 3% de la despesa energètica d’una llar mitjana mediterrània es dedica a la rentadora. Això a casa nostra són 135kW/any (27€/any). Però a casa normalment rentem la roba a 40ºC motiu pel qual aproximadament un 80% d’aquesta energia s’usa per escalfar l’aigua de rentat. Si aquesta energia me la proporcionen les plaques solars tèrmiques el consum elèctric baixa a 28kW/any i 5€/any (2€/any si poso les rentades amb tarifa vall).derivació

Us agrada l’estalvi? 22 euros menys. Que és poc? Posa que la rentadora et duri 10 anys: 220 euros d’estalvi. Ja quasi m’he pagat la rentadora nova, amb escreix!!!

Nota final:

Quan l’anava a connectar, en un pis construït l’any 2004, va resultar que a la galeria NO HI HAVIA PRESA D’AIGUA CALENTA per la rentadora. Us passarà, però cap problema que no tingui solució per quatre xavos. Vaig posar aquesta derivació a la presa d’aigua calenta de l’aixeta del safreig… un foradet al lateral de l’armari… i avall.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *