7ºC nevera – 16ºC congelador

Quin és l’electrodomèstic de casa que més energia consumeix? Fàcil oi? Un que funciona tot el dia, cada dia, tot l’any: segons l’ICAEN el frigorífic consumeix tot solet un 9% de l’energia de casa.

No està malament! Recordem que només el superen la climatització (calefacció+aire condicionat) i l’aigua calenta sanitària.També hem de pensar que tot el que estalviem només afecta aproximadament a mitja factura ja que la resta és en concepte de potència i impostos.

Aquest 9% és molt? A casa meva (tot elèctric) consumim uns 4.500 kW/h any i per tant un 9% són 405 kW/h any només la nevera. Aquesta dada la podeu contrastar amb l’etiqueta energètica que guardeu (segur) amb les instruccions.

2016-03-19 19.15.35Aquesta és la meva. Tot i ser classe A és un trasto molt gros i reconeix un consum aproximat de 522 kW/h anuals (veus, ja anàvem bé). Déu n’hi do! També us diré que una nevera més normal i eficient només necessita uns 200 kW/h any.

I això en diners què vol dir? Doncs senzill. Hi ha moltes maneres d’enganyar el personal, vull dir de calcular-ho, però el més fàcil que podem fer a casa és dividir el total de la factura pels kW/h consumits i ens surt el preu final per kW/h. En el meu cas està sobre uns 0’20 €/kW pel que puc dir amb propietat que la meva nevera-congelador em costa entre 80 i 105 euros l’any (una nevera eficient de 200 kW/h any suposa una despesa de 40 euros l’any). De totes maneres feu-vos els càlculs vosaltres mateixos perquè 0’20 €/kW és un preu diguem-ne… baratet. Molts dels meus amics paguen quasi el doble i, per tant, la despesa és molt més alta.

Com estalviar?

Hi ha mil formes tòpiques com descongelar (els no-frost no cal), reparar les gomes de la porta (avui dia s’espatlla abans la nevera que les gomes), no obrir la porta si no cal (evidentment no vaig obrint la porta per gaudir de l’espectacle) o no posar-hi menjar calent (sense comentaris). Res, això ja ho trobareu a les instruccions i a cinquanta-mil webs amb bona voluntat i sense criteri. Voleu estalviar de veritat? Tres simples recomanacions:2016-03-19 19.40.36

  1. Heu de saber SEGUR a quina temperatura teniu la nevera i el congelador. Molt fàcil. No us fieu del termòstat de la nevera-congelador. Poseu-vos un simple termòmetre de nevera al frigorífic. El trobareu per quatre xavos a qualsevol ferreteria (si us plau, compreu-lo calibrat, no la pifiem d’entrada). Això estalvia? No, però ens porta al punt següent.
  2. Ajusteu LA NEVERA a 7º i EL CONGELADOR a –16º. Cada grau de més que forceu a la baixa temp nevera congeladorsuposa un 8% més de consum d’energia i no canviarem ara les lleis de la termodinàmica. Feu vosaltres mateixos els càlculs de tenir la nevera a 3º o a 7º.
  3. Quan l’hagueu de canviar, compreu-vos una nevera de classe A amb tots els + que sigui raonablement possible. Recordeu que l’etiqueta energètica us farà una previsió del consum elèctric anual? Feu la multiplicació ràpida per 0’20 (o el que pagueu) i sabreu el que us costarà i el que us podeu estalviar.

Només una advertència. Jo tinc la nevera a 7º i no se’m fa malbé el menjar. Tanmateix quan hi guardo peix o carn frescos la baixo a 3º per no arriscar-me. Cadascú sap com funciona la seva nevera. El cas és que la fem servir com toca, no cal tenir els ous, els iogurts ni l’enciam a 3º. El mateix val pel congelador, jo no congelo menjars preparats a casa ni guardo menjars congelats més de dos o tres mesos. Per tant no necessito amb -16º en tinc prou. També us diré que la vida d’una gamba al congelador a -16º o a -18º no és gaire més llarga i que a partir de -18º les gambes són eternes a efectes pràctics independentment de fins on les ultracongelem. Una altra cosa és que després us la pugueu menjar, però això ja és un altre tema.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *